You are here

The Digital Everyday, 4 okt @ Pakhuis De Zwijger

Van connected broodroosters tot tandenborstels. Hoe maken we gezond gebruik van Internet of Things in ons dagelijks leven?

© JD Hancock via Flickr

Pakhuis De Zwijger
Piet Heinkade 179, Amsterdam
Woensdag 4 okt
20.00 uur, Studio
Gratis toegang
​Reserveren

Je broodrooster weet je verjaardag, de voordeur opent met een chip in je arm en je tandenborstel communiceert met je mobiel. We omringen ons in recordtempo met apparaten met internetverbinding. Alles en iedereen, van mens tot product, is tegenwoordig connected met als resultaat o.a. kostenbesparing en efficiëntie. Handig, als je afvalbak een seintje geeft als hij vol zit. Maar deze opmars brengt ook nieuwe vraagstukken mee op rondom data-eigenaarschap en privacy. Hoe genieten we optimaal van alle voordelen van connectivity én blijven we baas over alle data? Hierover en meer gaan we in gesprek met wetenschappers, designers en data experts.

Met onder andere:

Michiel Fokke

Hoe kunnen we makkelijk vanuit één centraal punt apparaten in huis aansturen? Deze vraag tekende de kickstart van Quby in 2004. Sindsdien ontwikkelde ze in samenwerking met Eneco Toon: de eerste ‘slimme’ thermostaat van Nederland. Inmiddels geeft Toon in ruim 350.000 huishoudens inzicht in energieverbruik, stuurt andere slimme producten aan en de mogelijkheden breiden zich nog steeds uit. Zo identificeert Toon ook welke apparaten, denk aan wasmachines, de grootverbruikers zijn. En ook nog eens wat dit je kost per dag, week of maand. Chief Technology Officer Michiel Fokke licht de ontwerp- en datavraagstukken toe waar ze dagelijks mee te maken hebben.

Jan Belon

Hoe ontwerp je als designer op een bewuste manier IoT producten en welke uitdagingen kom je tegen? Afdeling Buitengewone Zaken, beyond.io, The Incredible Machine & The Connected Everyday verzamelen de belangrijkste 10 principes in hun groeiende IoT Manifesto en helpen zo ontwerpers en ondernemers bij het maken van de juiste keuzes. Al die connected devices verzamelen immers zelfstandig informatie en data die invloed hebben op privacy, veiligheid en de relatie tussen mens en technologie. Jan Belon, strateeg bij Afdeling Buitengewone Zaken, is één van de initiatiefnemers van het IoT Manifesto en legt uit hoe het manifest als levend document helpt om eerlijke en gebalanceerde IoT producten te creëren.

Joost Plattel

Data is dagelijkse kost voor “life-hacker” en data-strateeg Joost Plattel. Zo helpt hij bedrijven met IOT toepassingen en voert hij experimenten uit om producten te toetsen. Als co-founder van de Quantified Self beweging in Nederland meet hij ook zijn eigen leven volop, van slaappatronen tot stressniveau en energieverbruik. Wat Joost betreft gaat het niet alleen om het verzamelen van data, maar vooral om wat we ermee doen. Hoe kan IOT ons meer zelf-inzicht geven als gebruikers en zo wellicht zorgen voor een gezonder, veiliger en (nog) leuker dagelijks leven? Tips van een ervaringsdeskundige.

Ben Kröse

Als Lector Digital Life aan de Hogeschool van Amsterdam en Commit-onderzoeker binnen het project SENSeI  onderzoekt Ben Kröse constant de nieuwe ontwikkelingen binnen IoT, denk aan Internet of Touch. Hij duidt de meest recente ontwikkelingen binnen IoT in zorg, lifestyle en de openbare ruimte en licht toe wat al deze connectivity in onze huiskamer ons kan opleveren.

Klik hier voor meer info en om te reserveren