You are here

De intelligentie achter Google Now, Siri en Cortana

 

Herkennen van emoties

Wessel Kraay, de projectleider uit het COMMIT/project SWELL, over zijn project en de bijdrage dit het kan leveren op de verdere ontwikkeling van inteligente apps:

"De volgende stap is onder meer het toevoegen van het herkennen van emoties en reacties", denkt Kraaij. Hij is zelf bezig met een project onder de naam SWELL, waarvan het doel is om te verkennen hoe een burn-out voorkomen kan worden door fysieke en mentale coaching.

Stel: je smartphone laat tijdens het hardlopen weten dat je niet hard genoeg loopt. Jij kijkt teleurgesteld en uitgeput naar het scherm. Het toestel ziet dat, begrijpt dat je al moe bent en past automatisch het doel voor die dag aan. Toekomstmuziek? Ja. Maar is het ver weg? Absoluut niet.

Kwestie van tijd

Specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie zijn druk bezig met toepassingen die emoties en andere signalen van het lichaam interpreteren en de software daarop aanpassen. Het is een kwestie van tijd voordat die toepassingen in mobiele apparaten, zoals smartphones en fitnessarmbanden, zitten.

Advertenties

Grote bedrijven willen de smartphone slimmer maken door digitale assistenten, zoals Google Now, Cortana en Siri, door te ontwikkelen. Uiteraard willen Google, Microsoft en Apple meer dan dat: data over gebruikers is waardevol voor het serveren van gerichte advertenties - er zit immers aan vrijwel elke ontwikkeling op smartphonegebied op een of andere manier wel een financieel voordeel voor de maker naast de marge op de hardware.

Tweakers gaat op zoek

Maar hoe slim is de huidige generatie digitale assistenten? Welke functies krijgen ze in de toekomst en hoe kunnen ze ons leven nog verder beïnvloeden? Tweakers dook in de wereld achter de nuttige, soms grappige en altijd wondere wereld van digitale assistenten om uit te vinden hoe het verder gaat.

Ga hier naar het artikel op Tweakers.

 

SWELL (Smart Reasoning Systems for Well-being at Work and at Home)
Ook dit is een COMMIT/Project.