You are here

Nominaties Nationale ICT~Awards 2012

 

De genomineerden voor de Nationale ICT~Awards 2012 zijn vandaag door de afzonderlijke jury's bekendgemaakt.

Kanshebbers voor de ICT-Office Innovatie Award zijn BVI Solutions, CleVR en Genalice. Netherware, SecurityMatters B.V. en Wageningen UR zijn genomineerd voor de COMMIT Wetenschapsvalorisatieprijs. EvoSwitch, IBM en Ordina maken kans op de ICT~Milieu Award. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats tijdens een feestelijke uitreiking in Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk op donderdag 31 mei.

De Nationale ICT-Awards belichten innovatieve ICT-initiatieven en stimuleren hiermee het beter en slimmer inzetten van ICT in het bedrijfsleven, de non-profit sector en de overheid.

De ICT-Office Innovatie Award

Deze award is voor de persoon of organisatie die een pluim of aanmoediging verdient voor zijn/haar strategische en leidende rol in een innovatietraject.

Genomineerd zijn:

  1. BVI Solutions met AppMigrations: oplossing op het gebied van projectmanagement die migratieprojecten van desktopapplicaties in goede banen leidt. AppMigrations biedt een overzicht van de werkzaamheden, stroomlijnt de communicatie, signaleert knelpunten en verzorgt rapportages. 97% van de door AppMigrations begeleide applicaties slaagt voor de eerste acceptatietest, dit ten opzichte van een gemiddelde in de industrie van 80%.
  2. CleVR met CleVRET: Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) die mensen virtueel blootstelt aan voor hen angstige situaties. CleVRET wordt gebruikt voor de behandeling van vliegangst en hoogtevrees. Deze innovatieve, veilige en efficiënte behandelingsmethode zorgt ervoor dat mensen twee keer zo snel behandeld kunnen worden voor hun fobie.
  3. Genalice met 'Biomarker Discovery Platform for Oncology': met dit baanbrekende platform wordt de medische wetenschap in staat gesteld om vele malen sneller, betrouwbaarder en goedkoper analyses te verrichten ten behoeve van kankerpatiënten. Genalice kan meer dan 1 miljoen DNA-samples van meer dan 150.000 patiënten in één run verwerken. Hiermee kan deze nieuwe IT-technologie een enorm waardevolle bijdrage leveren voor de oncologie.

COMMIT/Wetenschapsvalorisatieprijs

Deze prijs is bestemd voor een persoon of groep die erin is geslaagd om resultaten van wetenschappelijk ICT-onderzoek in Nederland om te zetten in een succesvolle economisch of maatschappelijk profijtelijke toepassing. Met de prijs wil COMMIT/ de aandacht vestigen op succesvolle valorisatie en de initiatieven op dit gebied honoreren en bevorderen.

Genomineerd zijn:

  1. Netherware: een incubator binnen de masteropleiding Business Informatics van de Universiteit Utrecht waarin studenten binnen 10 weken een softwareprototype en een bedrijfsplan moeten schrijven. De plannen worden gepresenteerd aan een jury bestaande uit vakpers en investeerders. Netherware heeft inmiddels een 30-tal start-ups opgeleverd en zo'n 100 banen gecreëerd.
  2. SecurityMatters: een start-up die voortborduurt op wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Twente. SecurityMatters levert een systeem dat 'cyber attacks' detecteert en hiermee zorgt voor de beveiliging van informatiesystemen van bedrijven, financiële instellingen en overheidsorganisaties.
  3. Tiffany en Rosanne: systemen die de data van wetenschappelijke experimenten documenteren en ontsluiten voor hergebruik door andere onderzoekers en bedrijven. Hierdoor wordt de kans op succesvolle valorisatie vergroot. De inschrijving is gebaseerd op ICT-onderzoek dat is uitgevoerd aan de Wageningen UR en borduurt voort op 'semantic' webonderzoek naar open structured data.

De ICT-Milieu Award 

Deze award is een initiatief van de Stichting ICT-Milieu en wordt toegekend aan de meest aansprekende en innovatieve ICT-toepassing om energieverbruik te verminderen, recycling te bevorderen en de druk op de winning van schaarse grondstoffen te reduceren.

De genomineerde toepassingen voor 2012 zijn:

  1. De energie-efficiënte en modulaire datacenterhal van Evoswitch. Door een combinatie van modulaire bouw en nieuwe koeltechnologie is deze hal zo'n 80% zuiniger dan traditionele datacenters.
  2. Agrosense van Ordina. Met dit integrale informatiesysteem voor precisielandbouw kan een duurzame vorm van landbouw worden opgezet die minder energie en milieubelasting realiseert.
  3. Smarter energy platform van IBM. Bij dit energieinformatiesysteem wordt 'smart grid'-technologie toegepast om diensten aan te bieden die energie-efficiëntie en -besparing en het comfort voor particulieren en bedrijven kunnen verhogen.

Nadere informatie

Meer informatie over de Nationale ICT-Awards is te vinden op www.ictawards.nl.De Nationale ICT~Awards 2012 worden mede mogelijk gemaakt door Stichting ICT-Milieu, ICT-Office en COMMIT/.