You are here

I/O Magazine: Leon Gommans en Cees de Laat over cyberaanvallen

 

COMMIT/onderzoekers Leon Gommans en Cees de Laat vertellen in I/O Magazine over hun onderzoek binnen het SARNET-project:

Virtuele en programmeerbare netwerken kunnen zichzelf steeds zodanig aanpassen dat ze cyberaanvallen kunnen ontwijken, terwijl de functionaliteit behouden blijft. Een aanval op een website krijgt daardoor het effect van een zwaarddans; het netwerk pareert elke aanval door hem elegant te ontwijken. Naast nieuwe technologie vereist deze benadering organisatorische samenwerking en juridische oplossingen. Het SARNET-project gaat deze uitdagingen aan, vertellen Cees de Laat en Leon Gommans.

Lees hier het hele artikel

Achtergrond:
Basis van het COMMIT/ onderzoek met de KLM vormt het NWO SARNET (Security Autonomous Response Network) onderzoeksproject in het kader van de Nationale Cybersecurity Research Agenda II. In dit project werken TNO, UvA, Ciena en KLM samen aan de technische invulling van de detectie- en mitigatiemiddelen middels geavanceerde netwerk virtualisatie en software defined netwerk ontwikkelingen.

Het COMMIT/ onderzoek zal zich met name richten op de organisatorische en juridische aspecten van een samenwerkingsverband. Autonome response mechanismen in een dergelijke context moeten zowel technisch, organisatorisch als juridisch goed op elkaar zijn afgestemd om uiteindelijk het noodzakelijk vertrouwen in elkaar te kunnen opbouwen.