You are here

ICT in Nederland staat eindelijk op de kaart

 

Rob Blaauboer voor Frankwatching

Als innovatie de motor van de economie is, dan is onderzoek de brandstof voor de motor. Zonder onderzoek (fundamenteel of meer toegepast) valt er over een tijdje weinig meer te innoveren.  Er is een constante stroom nodig om nieuwe innovaties mogelijk te maken. In Nederland is het COMMIT/-programma het grootste ICT-onderzoeksprogramma, met 15 projecten, 20 academische partners en 90 (non)profit-partners.

COMMIT/ werkt in de breedte van de toepassing van ICT. Het accent ligt op ICT-onderzoek dat toepasbaar is in bijvoorbeeld de wegeninformatie van TomTom, het in kaart brengen van het menselijk genoom, het herkennen van afbeeldingen en het bouwen van kennissystemen uit allerlei informatiebronnen. Het programma heeft een budget van 110 miljoen euro (waarvan de helft van de overheid komt en de rest van de partners) en een looptijd van vijf jaar.

Ik sprak met Arnold Smeulders, directeur van het COMMIT/-programma, over het nut en de noodzaak van ICT-onderzoek wil Nederland (overheid, burgers en bedrijven) succesvol worden en blijven.

Het gesprek vindt plaats in de kamer van Smeulders die hij deelt met Cees Snoek, een van zijn collega’s van de Universiteit van Amsterdam.

Lees hier verder.