You are here

ICT als aanjager van innovatie

Op 1 juni jongstleden heeft het ministerie van Economische Zaken de vernieuwde ICT Roadmap, Kennis- en Innovatieagenda ICT (KIA) ontvangen. Hoewel de hoofdlijnen niet veel anders zijn dan die van de vorige Roadmap uit 2012, is de verbinding met de andere topsectoren in deze editie veel duidelijker aanwezig.
Door Sonja Knols

Het ministerie van Economische Zaken heeft begin dit jaar aan alle topsectoren gevraagd om nieuwe Kennis- en Innovatie Agenda’s (KIA) te maken. Voor het topsectordoorsnijdende ICT-veld betekende dat een update van de in 2012 uitgebracht ICT Roadmap. De KIA ICT is wederom opgesteld in nauwe samenwerking tussen publieke en private partners, zodat de agenda breed gedragen wordt door alle betrokkenen. Het rapport bestaat ruwweg uit twee delen. In het eerste deel is een inventarisatie gemaakt van de behoeften van tien sectoren. Naast de betreffende boegbeelden is aan vertegenwoordigers van kennisinstellingen en bedrijven uit de betreffende sector gevraagd naar de ICT-uitdagingen waar hun sector mee geconfronteerd wordt.

Het feit dat de ICT sinds afgelopen najaar een ICT-innovatieteam heeft, met René Penning de Vries als boegbeeld, heeft dit proces bijzonder geholpen. Penning de Vries treedt op als ambassadeur van het ICT-veld richting de andere topsectoren, en wijst deze sectoren op de mogelijkheden van ICT als aanjager van groei.

Uit gesprekken met de boegbeelden bleek dat de verschillende sectoren zich steeds meer bewust zijn van vraagstukken op het terrein van bijvoorbeeld big data, en hoe die vraagstukken hun sector in de toekomst zullen beïnvloeden. Waar in de eerste Roadmap de focus van de verschillende topsectoren vooral lag op ICT als ondersteunende dienst, is die nu veel meer verschoven naar ICT als motor van economische groei. De topsectoren zien nu in dat ze ICT nodig hebben om tot innovaties te komen, en formuleren nu veel duidelijker hun behoefte.
Het tweede deel van de Roadmap, de KIA formuleert de rode draden die te halen zijn uit de behoeften van de verschillende sectoren. Dit resulteerde in vier hoofdlijnen voor de jaren 2016 – 2019:

1 Veiligheid, waaronder zaken vallen als security en privacy
2 Big data
3 ‘ICT for a connected world’, dat onderwerpen omvat als internet-of-things, sensornetwerken en embedded systems
4 ICT systems for monitoring and control. Te denken valt aan controlesystemen voor de industrie, maar ook voor toepassingen in bijvoorbeeld e-health.

Basis voor programma’s

De KIA vormt de basis voor de nieuwe innovatiecontracten, die op 1 oktober van dit jaar getekend moeten zijn. In die contracten wordt onder andere vastgelegd welk deel van het budget van NWO besteed zal worden aan welke thema’s. Vanaf 2016 zal NWO de bijbehorende programma’s en oproepen voor voorstellen publiceren. Die programma’s komen tot stand in nauwe samenspraak met het onderzoeksveld – onder andere vertegenwoordigd door IPN – en met bedrijven, waar het publiek-private samenwerkingsprogramma’s betreft.
Hoewel de KIA en bijbehorende innovatiecontracten in principe bedoeld zijn voor vier jaar, en de wetenschapsagenda van het ministerie van OCW hoofdlijnen aangeeft voor de langere termijn, is de verwachting dat de ingestuurde fundamentele vragen voor de wetenschapsagenda ook zullen aansluiten bij de gedefinieerde vier hoofdthema’s uit de KIA. NWO hoopt dat op die manier voor die vier thema’s in de komende jaren de hele keten van fundamenteel onderzoek tot aan daadwerkelijke applicaties te sluiten is.

Bron: I/O Magazine