You are here

Auw, de computer knijpt terug!

Steeds menselijker

De automatiseringsgids interviewt Dirk Heylen, projectleider van COMMIT/project IUALL (Interaction for Universal Access).

Interactie met computers wordt steeds menselijker. De wijze waarop we een computer bedienen verandert. Touchscreens, spraakbesturing en handbewegingen krijgen een plek naast het toetsenbord en de muis. Nog meer alternatieven zitten in de pijplijn. De omgang met de computer wordt steeds menselijker en intuïtiever. Hoe reageert de mens en zijn omgeving daarop?

Vervelende training

Spraakherkenningssoftware laat de computer al heel wat jaar commando’s uitvoeren. De langdurige en vervelende training die daarvoor nodig is, verhinderde tot nog toe een brede toepassing. Echter, mobiele telefoons hebben al enkele jaren de mogelijkheid om spraakgestuurd nummers te kiezen. Ook een aantal automodellen, bijvoorbeeld van Ford, kan met gesproken commando’s een beperkt aantal handelingen uitvoeren, zoals de climate control bedienen, de audio-installatie of de navigatie. Siri, de digitale assistent op de iPhone, gaat nog een stap verder en voert op commando zoekopdrachten uit of plant afspraken in de agenda. Aanraakschermen zijn al de standaardinterface van nieuwe computerapparatuur als tablets en smartphones. Windows 8 introduceert die mogelijkheid ook bij laptops. De Kinect, de Wii en recent de Leap Motion Controller laten de computer ook reagerenop arm-, hand- en vingerbewegingen in de lucht (gesture control).

Het gehele artikel is als PDF hieronder te lezen.

© Automatiseringsgids, door Thijs Doorenbosch